Fyziologie leonbergera - základní údaje
Základní charakteristika zdravého psa:
- není změněna anatomická stavba těla
- tělní otvory jsou čisté a bez výtoků
- oči jsou jasné, bez nadměrné sekrece hlenu či hnisu
- nos je vlhký a studený (toto se může měnit v závislosti na vnějším prostředí)
- kůže je bez zarudnutí, svědivosti, změny objemu, vyrážky nebo strupů, je dobré si všímat také zápachů kůže a sledovat případnou přítomnost cizopasníků
- srst nevykazuje známky onemocnění
- pes se bez obtíží vyměšuje
- s chutí přijímá krmivo
- jeho temperament neprojevuje odchylky od normálu
Důležitým kritériem pro posouzení zdravotního stavu je sledování hodnot teploty, dechu a srdečního pulsu (tzv.trias), které jsou závislé na plemenné příslušnosti daného jedince.
U leonbergera považujeme za průměrné hodnoty triasu tyto:
- teplota – 39,2-39,5 °C u štěňat a mladých jedinců
- do 39,0 °C u dospělých psů
- puls 90-110 tepů/min u štěňat
- 60-90 tepů/min u dospělých psů
Dech 20-40 dechů/min u klidného jedince, u psů je nutné brát v úvahu rychlý dech v teplém počasí nebo při fyzické zátěži. Jakoukoliv odchylku, od výše popsaného stavu je nutné dobře posoudit ,považovat raději za první příznak onemocnění a vyhledat odbornou konzulatci či pomoc.
Další fyziologické údaje:
Krevní oběh – srdce
- úder srdečního hrotu 4.-6. mezižeberní prostor v dolní třetině hrudníku blízko okraje hrudní kosti vlevo
- srdeční ztemnění vlevo 4.-6. mezižeberní prostor – horní hranice: žeberní štěrbina, klesající v 6. mezižeber. prostoru a přecházející do perkusního pole
- Systolický objem 14 ml (na 10 kg tělní hmotnosti)
- Minutový objem 1450-1490 ml (frekvence:100/min)
- Doba krevního oběhu 16,7 sec.
Krevní tlak (kPa)
Dospělý pes – 13,9-22,9 A. carotis, 21,3 A. femoralis, 0,4-4,3 A. pulmonalis
Trávení – sliny
- množství… 700-1000 ml denně
- hmotnost …1,005-1,008
- obsah H2O.. 98,0-99,0 %
Zubní vzorec
- mléčný chrup 3i 1c 3p / 3i 1c 3p
- trvalý chrup 3I C 4P 2 M / 3I 1C 4P 3M
Žaludek
- množství velmi kolísavé, dle krmení 0,3-0,9 litru na jedno krmení
- hodnota…pH…0,8-0,1
- sloučeniny anorganické: Hcl (0,5-0,6%) chloridy, fosforečnany a sirany draslíku, hořčíku, sodíku a vápníku. Organické: mucin, enzymy: pepsin, chymosin a lipáza.
Prodlévání krmiva v žaludku
- počátek vyprazdňování: 1/2 -1 hodina po přijetí krmiva
- konec vyprazdňování: 6-8 hodin po přijetí krmiva
Střevo
- absolutní délka střeva….2,3-7,3 (5,0m)
- délka těla : délka střeva…1 : 5
- doba průchodu stravy……7,7 cm/hod = 1,8 m/den = celým trávícím ústrojím, konec vyměšování za 3-4 dny
Žaludeční šťáva
- množství…..100 ml denně
- hodnota pH…8,3
Pankreas
- pankr.šťáva – množství…1-35 g
- obsah H2O…………….98-99 %
- hodnota pH……………7,0-8,6
Žluč
- množství…..250 ml/denně
- hodnota pH…5,33-7,08
Výkaly
- množství…..100-300 g/denně
- hodnota pH…6,7-8,4
- obsah H2O….65-85 %
Reprodukce
- první říje…………….cca 8-15 měsíců
- pohlavní dospělost……….10-12 měsíců
- říjový cyklus přibližně…6 měsíců
- trvání říje……………až 4 týdny (10-21 dnů)
- první říje po porodu……za 4-5 měsíců
- doba březosti………….55-68 dnů (63 dnů)
- doba kojení……………4-6 týdnů
určení stáří plodu……..délka od temene hlavy k zádi činí
- ve 3 týdnech…..1 cm
- ve 5 týdnech…..6 cm
- ve 6 týdnech…..8 cm
- ve 8 týdnech…..12 cm
- ve 9 týdnech…..12-20 cm
Sperma
- množství………………..15 ml
- barva…………………..světle žlutá
- počet spermií v 1 mm3…….60.000
- životnost spermií v děloze..8-12 hod
Mléko
- hmotnost…………1,034
- hodnota pH……….6,0-6,4
- složky (v%)sušina…23,0
- celk. protein……..9,72
- kasein…………..4,15
- albumin, globulin…5,57
- tuk……………..9,25
- mléčný cukr………3,11
- popel……………0,91
Moč
- množství…………0,5-1,5 l/denně
- hmotnost………..1,016-1,060 (1,025)
- hodnota pH……….4,8-6,5
Krev – obecné údaje
- hmotnost…………………1,051-1,062
- hodnota pH……………..7,32-7,68
- množství krve………….1/13 tělesné hmoty
- doba srážení……………4-8 min.
- hematokrit (obj.96) ..0,504
- fibrinogen………………0,58 g/l
- osmotická rezistence erytrocytů (vůči roztoku NaCl v %) – minimální 0,50-0,58, maximální 0,40-0,45, rozpětí rezistence 0,42-0,58
- sedimentace krve (metoda dle Linzenmaiera-Raunerta) – 30 min./1 mm, 1 h./ 2 mm, 2 h / 4 mm, 24 h / 15 mm
- glukóza ……………………….3,33-4,82 mmol/l
-PSc-